Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Ballestas eilanden: een waanzinnige boottocht vanuit Paracas

Op zo’n 14 kilometer voor de kust van Paracas in Peru vind je de Ballestas eilanden. Deze eilandengroep wordt ook wel ‘The poor man’s Galapagos’ genoemd vanwege de rijke flora en fauna. Een boottocht langs deze rotsachtige eilanden geeft je een inkijkje in het dagelijks leven van zijn zeer dominante eilandbewoners. Wilde zeeleeuwen zijn er in grote getale aanwezig, maar ook wilde pinguïns kun je hier geregeld spotten. Vanwege de vele bijzondere dieren die hier voorkomen zijn de Ballestas eilanden beschermd. En dat maakt het een plek die je gezien moet hebben wanneer je in Paracas bent.

Een boottocht langs de Ballestas eilanden

Vanuit de haven van Paracas vertrekken dagelijks tussen 8 en 10 uur ’s ochtends boten naar de Ballestas eilanden. De boottocht duurt zo’n twee uur en tijdens deze tocht vaar je langs meerdere hoogtepunten. In vergelijking met de haven en de vrolijk gekleurde lokale vissersboten zijn de boten voor de tour erg modern. Aan weerszijde zit je per tweetal in comfortabele stoelen met genoeg beenruimte. Het dragen van een reddingsvest is trouwens verplicht tijdens de boottocht. Laat je niet afleiden door de vogelpoep die je zowel op de boten als op sommige reddingsvesten ziet zitten. Je vaart nou eenmaal langs eilanden met een dichte vogelpopulatie. Er hoeft maar één vogel over te vliegen en het kan zo raak zijn…

Maritieme zoogdieren en vogels

Op de Ballestas eilanden vind je een enorme variëteit aan vogels. Maar de meest iconische vogel is de zogenoemde Peruvian Booby, de humboldtgent. Deze vogel (die je ziet op de foto linksonder) leeft uitsluitend op deze eilanden. Uiteraard komen er nog veel meer soorten vogels voor op de Ballestas eilanden zoals fregatvogels, stormvogels, pelikanen en aalscholvers. Maar laten we ook zeker niet de humboldtpinguïn vergeten die hier langs de kust van Peru in kolonie leeft. 

Voordat de eilanden werden gezien als toeristische spot waren ze vooral beroemd door de kwaliteit van guano. Guano is het uitwerpsel van een vogel dat een hoge concentratie meststof bevat. Peru exporteerde een enorme hoeveelheid guano naar Europa. En nog steeds wordt er één keer per jaar guano op de Ballestas eilanden verzameld en geëxporteerd. 

Peruvian Booby
Pinguins Ballestas eilanden
Vogels Ballestas eilanden

Waar kun je de boottocht naar de Ballestas eilanden het beste boeken? 

Er zijn verschillende manieren om de boottocht naar de Ballestas eilanden te boeken. Je kan een excursie regelen via één van de plaatselijke touroperators in Paracas en Pisco, maar er staan ook meerdere boottours naar de Ballestas eilanden op GetYourGuide en deze beginnen al bij zo’n €15,00 per persoon. Wij hadden de excursie geboekt bij PeruHop, omdat wij met deze busmaatschappij van Lima naar Paracas reisden. Bij PeruHop kost de excursie $19,00 en wij hadden hier een goede ervaring mee. Lees jij mee hoe wij de Ballestas eilanden hebben ervaren? 

De Ballestas eilanden: een dag vol hoogtepunten

Na een klein half uur razen over de golven linkerkant de indrukwekkende kustlijn van het Paracas National Reserve. Dit bijzondere schiereiland bestaat uit woestijnachtige landschappen en een kustlijn van zandrotsen en rode zandstranden. De boot komt tot stilstand voor de kust en we kijken onze ogen uit. Niet alleen omdat we veel soorten vogels voorbij zien vliegen, maar vooral door de mysterieuze oude ets op de zandhelling voor ons. Deze enorme rotstekening is 183 meter groot en dateert uit 2.500 voor Christus. Tot op de dag van vandaag is het onbekend wat de betekenis is achter El Candelabro. Het meest voor de hand liggend is dat het als herkenningspunt diende.

El Candelabro Paracas

De beschermde Ballestas eilanden

Vanaf El Candelabro razen we verder over zee richting de Ballestas eilanden. Opspattend zeewater en laagvliegende vogels zorgen voor een glimlach op ieders gezicht. Wanneer rotsen uit de mist opdoemen en het gekrijs van duizenden vogels en de geur van hun uitwerpselen intenser wordt, dan weet je dat je op plaats van bestemming bent gearriveerd. Overal waar je kijkt worden de rotsachtige eilanden bedekt door dieren en zelfs erboven vliegen nog enorme zwermen vogels. 

En omdat er zoveel bijzondere dieren leven op de Ballestas eilanden zijn ze beschermd. Het is dan ook niet toegestaan om de eilanden te betreden. De enige optie om de Ballestas eilanden te aanschouwen is tijdens een boottocht waarmee je heel dichtbij kunt komen!

Rotsformaties Ballestas eilanden
Paracas Ballestas Eilanden

Om zoveel mogelijk van de Ballestas eilanden te zien varen we zeker een uur rondom de eilanden en langs meerdere bogen en grotten. Het is even zoeken maar zodra jet het gebrul van zeeleeuwen hoort, dan vind je er honderden bij elkaar. De een relaxt in het zonnetje op de rotsen, de ander dobbert rond in het water en nog een zoekt een plek tussen de andere op het strand. Er is één plek op de Ballestas eilanden dat het kraamstrand wordt genoemd, hier zagen wij veel kleintjes. 

Ballestas eilanden boottocht Paracas

Praktische tips voor een boottocht langs de Ballestas eilanden

Handing om mee te nemen op de boottocht langs de Ballestas eilanden is zonnebrand, een zonnebril, een camera, een vest of trui en eventueel een hoed of pet. Op de heenweg hadden wij het namelijk best fris en was het lekker om onder het reddingsvest een trui te dragen. Maar op de terugweg kwam het zonnetje goed door en warmde het op. Mocht je last hebben van zeeziekte dan is het aan te raden om de boottocht om 8 uur ‘s ochtends te boeken wanneer de zee op zijn rustigst is. Onze laatste maar zeker niet minste tip is om ervoor te zorgen dat je aan de linkerzijde van de boot zit, de kant vanwaar alle hoogtepunten het best zichtbaar zijn.

Nog meer tips voor een reis naar Peru 

Naast een bezoek aan de Ballestas eilanden, is het Paracas National Reserve ook niet te missen. Dit ruige, natuurrijke reservaat strekt zich uit over woestijn, oceaan, eilanden en het Paracas-schiereiland. Een ongelooflijk mooi gebied om te bezoeken! 

De hoogtepunten van een reis naar Peru

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!