Schiedam: het opkomende Distillers District 

Schiedam, het Distillers District, vind je op nog geen tien minuten van Rotterdam. Schiedam is de stad van jenever en gin en de plek waar de hoogste molens ter wereld staan. Je vindt hier vele jeneverstokerijen, mooie grachten, historische pakhuizen en karakteristieke ophaalbruggen. Ideaal voor een dagje uit in de buurt van Rotterdam. 

Schiedam als jeneverstad

Eeuwenlang domineerde in Schiedam de jeneverindustrie. In de bloeitijd waren er in Schiedam honderden jeneverbranderijen. Dit kun je dan ook nog overal proeven en ruiken in de stad. De historische binnenstad van Schiedam en de 6 hoogste molens van de wereld herinneren je nog altijd aan de tijd dat Schiedam het internationale hart van de jeneverindustrie was.

De jeneverindustrie gaf Schiedam de bijnaam Zwart Nazareth. Veel oude pakhuizen, distilleerderijen en branderijen zijn inmiddels omgetoverd tot woningen, winkels, restaurants, musea en galerijen. Tijdens een bezoek aan de stad Schiedam kun je dan ook in de historie duiken van de branderijen en molens van Schiedam. Ook zijn er verschillende gin en jenever tours in Schiedam waaraan je kunt deelnemen. De bijnaam Zwart Nazareth heeft dan ook plaats gemaakt voor een nieuwe, hippe bijnaam: Het Distillers District

Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam

Het Nationaal Jenevermuseum is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Schiedam. Tijdens een bezoek aan het Jenevermuseum stap je letterlijk in de wereld van de jeneverindustrie. Je krijgt een kijkje in de historie van jenever, krijgt uitleg over de branderij en maakt kennis met een aantal distallateurs. Benieuwd naar de smaak van jenever? Bij het Nationaal Jenevermuseum kun je ook terecht voor een jeneverproeverij. 

Het Nationaal Jenevermuseum is per 20 mei 2020 weer geopend voor bezoekers! De actuele ticketprijzen kun je vinden op de website van het Nationaal Jenevermuseum. 

jenevermuseum Schiedam

Bekende gin’s en jenever uit Schiedam

Naast een bezoek aan het Nationaal Jenevermuseum, kun je nog op veel andere manieren de gin- en jeneverstad Schiedam ontdekken. Wat veel mensen niet weten, is dat uit Schiedam een aantal van de bekendste distilleerderijen ter wereld komen. KETEL 1 en Ketel One, De Kuyper, Loopuyt, Boompjes, Sylvius, Savoy, Bobby’s Gin: het zijn allemaal bekende merknamen afkomstig uit Schiedam. Een aantal van de distilleerderijen biedt rondleidingen en gin tours aan. Ben je een liefhebber van deze sterke drank en wil je kennis maken met het Distillers District? Dan zijn deze verrassende tours onwijs leuk om te doen tijdens een dagje Schiedam!

Distillers District Schiedam
ketel one distilleerderij schiedam

De molens van Schiedam

De (geschiedenis van de) jeneverindustrie in Schiedam is onlosmakelijk verbonden met de molens. Vandaag de dag bepalen zeven molens dan ook nog altijd het stadsbeeld van Schiedam: Molen De Walvisch, Molen De Drie Koornbloemen, Molen De Vrijheid, Molen De Noord, Molen De Palmboom, de in 2008 gebouwde Noletmolen en de in 2011 opnieuw gebouwde Molen De Kameel. De molens werden met name gebruikt om het graan voor de jenever te vermalen. De zeven hoogste molens ter wereld zijn allemaal gelegen in het centrum van Schiedam. 

De molens bezoeken tijdens een dagtripje naar Schiedam? Met deze route kom je langs alle indrukwekkende molens in Schiedam. 

Leuke restaurantjes en bars in Schiedam

Je kunt aan alles merken dat Schiedam een opkomende stad is. Zo zijn er ook steeds meer hippe hotspots in Schiedam gevestigd. Van gezellige koffietentjes, tot hoogwaardige restaurants, er is keuze zat! 

Leuke hotspots in Schiedam

De Bonte Koe

Schiedam
  •  

1714 Drinks & Bites

Schiedam
  •  

Historische gebouwen in Schiedam

De stad Schiedam beschikt over vele historische monumenten, zoals de Grote- of Sint Janskerk, het Stadhuis, het Zakendragershuisje, het Proveniershuis en de Korenbeurs. 

De grote- of sint Janskerk

De Grote- of Sint Janskerk is een schitterende kerk in het centrum van Schiedam. Deze hallenkerk werd tussen 1335 en 1500 gebouwd. 

Het Zakkendragershuisje

Het Zakkendragershuisje uit 1725 is daarnaast één van de meest karakteristieke gebouwen van Schiedam. Vroeger was dit het Gildehuis van het zakkendragersgilde. Het gebouw heeft een zakkendrager als windvaan en een torentje met klok. Deze klok werd geluid als er een schip binnenkwam, waarop de zakkendragers naar hun Gildehuis kwamen. 

De Korenbeurs

Ook de Korenbeurs is een prachtig gebouw om te bezoeken. Het monumentale pand werd gebouwd in 1787 onder leiding van de Italiaanse architect Carlo Giovanni Francesco Giudici. 

Bezoek je graag de monumentale panden in Schiedam? Op deze lijst vind je alle mooie monumenten in Schiedam. 

Leuke accommodaties in Schiedam

Het Pakhuis

Schiedam
  •  
Waanzinnig

Stadsvilla Mout

Schiedam
  •  

Jeneverlogies

Schiedam
  •  
Urban

Winkelen in Schiedam

Schiedam is als je het ons vraagt niet per se een winkelstad, alhoewel de historische binnenstad wel een gezellig stadsdeel is om langs winkeltjes te struinen. De Hoogstraat is de grootste winkelstraat in Schiedam. Daarnaast is er een klein winkelcentrum (De Passage) en is er iedere vrijdag een weekmarkt van 09:00 tot 16:00.  

Molens van Schiedam

Enthousiast geworden over het Distillers District van Schiedam en benieuwd naar de functies van de molens? Of hebben wij je interesse gewekt om de hoogste molens ter wereld bezoeken? Dan zit je in Schiedam helemaal goed. Breng een bezoek aan de mooie molens met onze wandelroute langs de molens

Deel dit bericht

Hi!

Hi!

Wij zijn Lois en Naomi, de twee avontuurlijke reizigers van Travander. Vanuit onze missie let's travel and wander zijn wij altijd op zoek naar ongerepte, authentieke plekjes en nieuwe ervaringen. Op Travander delen wij al onze persoonlijke reisverhalen, fijne herinneringen en handige reistips.

Volg ons ook online voor je dagelijkse dosis reisinspiratie!

Volg ons op social media

Recente blogposts