Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Ambachtelijke meelproducten bij molenwinkel De Walvisch

Onlangs namen wij jullie mee naar Molen de Vrijheid in Schiedam, de enige molen die nog volledig dienst doet als werkende molen. Wij namen hier een kijkje bij het ambachtelijke maalproces en zagen hoe dagelijks tientallen zakken met meelproducten werden klaargemaakt voor de distributie. Maar wat gebeurt er dan precies met het graan dat hier wordt gemalen? Nou, één van de plekken waar de meelproducten naartoe gaan is Molenwinkel de Walvisch. En dit is best een bijzonder plekje in Schiedam als je het ons vraagt! 

Molenwinkel De Walvisch

Molen De Walvisch

Molen De Walvisch is gelegen aan de Westvest in Schiedam. De molen werd gebouwd in 1794 en maalde granen voor de jeneverindustrie. In de jaren ’30 heeft De Walvisch zelfs een tijdje magnesium verwerkt tot medicijnen en zuiver koolzuurgas. Dit werd dan weer verkocht aan de limonadefabriekjes in Schiedam. De Walvisch is vernoemd naar de Groenlandse walvisvaart die aan het eind van de 18e eeuw nog actief was. 

In 1996 gebeurde er iets wat veel Schiedammers nog altijd bij is gebleven. De Walvisch stond in brand en het interieur werd van kap tot de 1e zolder compleet vernietigd. Dankzij veel acties van Schiedamse bedrijven en inwoners kon De Walvisch worden gerestaureerd. In 1999 is de molen weer gaan draaien. 

Sinds 2018 is De Walvisch de museummolen geworden van de Schiedamse molens. In De Walvisch maak je kennis met de molengeschiedenis van Schiedam en de interessante historie rondom de jeneverindustrie en kun je terecht voor meel- en bakproducten. 

De verschillende zolders in molen de Walvisch

Net als molen De Vrijheid, beschikt De Walvisch over verschillende zolders. Daar waar De Vrijheid dienst doet als werkende molen, heeft De Walvisch dus andere functies. Op de begane grond is de molenwinkel gevestigd. En in de molenwinkel, daar zie je dus weer de fijne meelproducten terug die zijn gemaakt in molen De Vrijheid. 

Boven de molenwinkel is een tussenverdieping met zitruimte en op de zolder daarboven wordt de voorraad uit De Vrijheid verwerkt tot producten voor in de winkel. Op de tweede verdieping is de Panoramazolder. Op de derde verdieping is een educatieproject te zien met een mooie doorsnee van een molen en waarbij je meer kunt leren over de stand van de wieken. 

De Panoramazolder is absoluut de moeite waard om te bekijken. Op deze zolder wordt op de binnenmuren van de molen een video afgespeeld. Hierin wordt op leuke wijze verteld over de historie van de molens. Ook kun je bij Molen De Walvisch de balie op en het schitterende uitzicht bewonderen op de stad en een aantal van de andere Schiedamse molens. 

Verkoop Molen Walvisch
Bakproducten Walvisch

De molenwinkel in De Walvisch

In de molenwinkel in De Walvisch vind je een groot assortiment molenmeel en andere bakproducten. Zo kun je hier terecht voor verschillende meelsoorten, streekproducten, muesli en bakmixen als notencakemix, pannenkoekenmix en speculaasmix. Ga jij voor een traditionele speculaaspop of wordt het toch de vorm van een authentieke stellingmolen? 

Met alle bakbenodigdheden en verschillende lekkere ingrediënten voor baksels is de molenwinkel in De Walvisch de place to be in Schiedam voor alle thuisbakkers. 

Opslagruimte Walvisch
Bakken meel

De Schiedamse Molens 

De molens speelden in het verleden een belangrijke rol in de jeneverhistorie. Schiedam is namelijk bij uitstek een jeneverstad. De molens maalden graan voor de branders, die moutwijn stookten voor de jeneverindustrie. De Schiedamse molens zijn de hoogte ter wereld en hierdoor een prominent onderdeel van het stadsgezicht in Schiedam. Alle molens die er nu nog zijn, draaien nog regelmatig. Dit maakt de molens extra bijzonder in Schiedam!

Kom Meer te weten over de Schiedamse molens

Deel dit bericht:

Foto van Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Schiedam? Laat je inspireren!