Search
Close this search box.

Inhoud

De knusse stad Bernkastel-Kues wordt gezien als het kloppend hart van de schitterende Moezel. Het is een typisch middeleeuws stadje waar je ‘s zomers kunt genieten van heerlijke riesling wijnen en prachtige vergezichten. Maak hier niet zomaar een korte tussenstop, maar neem zeker de tijd om de historische panden te bewonderen en de klim naar boven te maken. Vanaf de oude burcht heb je een waanzinnig uitzicht over het heuvelachtige landschap. Wijn drinken aan de Moezel, dat doe je in Bernkastel-Kues in Duitsland. Dit zijn onze beste tips!

Bezienswaardigheden Bernkastel-Kues
De Moezel, Bernkastel-Kues
Historisch centrum Bernkastel-Kues
Historisch centrum Bernkastel-Kues
De Moezel
De Moezel

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Bernkastel-Kues?

In het historisch centrum van Bernkastel-Kues vind je een aantal waanzinnige bezienswaardigheden. Dit zijn de mooiste plekken van de stad.

Marktplatz

Het hoogtepunt van Bernkastel-Kues is zonder twijfel de Marktplatz, het stadscentrum van Bernkastel. Dit is het middeleeuwse hart van de stad en een lust voor het oog. Het marktplein is omringd met vakwerkhuizen met puntgevels die dateren uit de 17e eeuw. Op het plein zijn een aantal cafés en restaurants waar je op het terras kunt zitten en genieten van een lekker hapje en drankje. 

Spitzhäuschen

Vanaf de Marktplatz kun je de volgende mooie bezienswaardigheid van Bernkastel-Kues al snel spotten, namelijk het Spitzhäuschen. Dit is de meest gefotografeerde plek van de stad. Dit typische vakwerkhuis met zijn iconische puntdak is gebouwd in 1416 en behoort daarmee tot de oudste gebouwen van de stad. Tegenwoordig is er in dit pand een kleine wijnbar gevestigd waar je uiteraard lokale wijnen vanuit de omgeving van de Moezel kunt proeven.

Rathaus

Een bezienswaardigheid die je vindt op de Marktplatz is het waanzinnige Rathaus. Een rood-wit gebouw met een prachtige architectuur uit de late renaissance (13e eeuw). Kenmerkend aan dit gebouw is het gebogen barokke dak, de wapenschilden en het standbeeld van de verlosser Salvator Mundi. Aan de linkerzijde van het gebouw is een schandpaal, de plek waar criminelen vroeger werden ontmaskerd. In het voormalige Rathaus vind je nu een goed aangeschreven restaurant.

Graacher Tor

Op een paar minuten lopen van de Marktplatz vind je de Graacher Tor die dateert uit het jaar 1300. Het is de laatst overgebleven poort van Bernkastel-Kues en zorgde voor een verbinding tussen Bernkastel en het nabijgelegen dorpje Graach. Deze poort, zoals vele poorten in een andere Duitse steden, diende als verdedigingspoort en gevangenis. Daarnaast diende de Graacher Tor ook als opvang voor daklozen. Op dit moment huist er een klein museum in de Graacher Tor. Je kunt hier een kijkje nemen als je geïnteresseerd bent in de lokale geschiedenis.

Burg Landshut

Eén van de absolute hoogtepunten van Bernkastel-Kues is Burg Landshut. De ruïnes van het 9e-eeuwse Landshut-kasteel zijn restanten van het oude huis van de aartsbisschoppen van Trier. De klim naar boven is erg steil en daarom ook erg pittig, maar als je het aan ons vraagt zeker de moeite waard. Eenmaal boven kun je genieten van een panoramisch uitzicht over de riviervallei en de vele wijnvelden. Voor €1,- kun je de toren beklimmen, maar onthoud dat je hiervoor wel cash geld bij je moet hebben. Wil je niet naar boven wandelen? Dan kun je vanuit het centrum van Bernkastel aan boord stappen van de gele vintage bus. 

Marktplatz
Marktplatz
Burg Landshut
Burg Landshut
Stadhaus Bernkastel-Kues
Stadhaus Bernkastel-Kues

Waar vind je de leukste wijnhuizen in Bernkastel-Kues?

De Moezelwijngaarden zijn in de zomermaanden zonovergoten en dit is heel gunstig voor de groei en teelt van de Riesling-druif. Het pittoreske Bernkastel-Kues bezoeken gaat dan ook hand in hand met het proeven van één (of meerdere) lokale wijnen. De Riesling groeit op verschillende wijngaarden die toebehoren aan meerdere wijnhuizen in de regio. Wist je dat er zelfs verschillende typen grond zijn in de Moezel waar de druif op groeit? Zo worden er verschillende soorten Riesling geproduceerd. De beste manier om kennis te maken met de Riesling wijnen is door één van de leukste wijnhuizen te bezoeken. Dit zijn onze twee favoriete wijnhuizen in Bernkastel-Kues:

Weingut Dr. Loosen

Weingut Dr. Loosen wordt al meer dan 200 jaar gerund door familie Loosen en is daarmee één van de bekendste wijnhuizen in de regio. Je kunt bij het wijnhuis wijnen proeven die het label GG, Grosses Gewächs, dragen. Dit is een term die wordt gebruikt voor de beste droge wijnen van een producent die gemaakt worden van een geclassificeerde Grosse Lage wijngaard. Hier kunnen wijngaarden alleen lid van zijn als ze voldoen aan vele productie eisen. Bewonderenswaardig is dat de oogst van de druiven alleen handmatig kan worden gedaan. Dit komt door de steile hellingen van de wijngaarden. 

Het wijnhuis van Dr. Loosen vind je net buiten het stadscentrum van Bernkastel-Kues. Je kunt er naar toe lopen of de auto voor de deur parkeren. Ben je benieuwd naar de wijnen van Weingut Dr. Loosen? Dan is het aan te raden tijdig een wijnproeverij te reserveren, dit kan via de mail of telefonisch. Het wijnhuis is namelijk niet te bezoeken zonder een reservering. 

Weingut Dr. Pauly-Bergweiler

Het wijnhuis van Dr. Pauly-Bergweiler is een klassiek en traditioneel wijnhuis, en dat zie je overal in terug. Zowel het pand als de inrichting ervan zijn klassiek, maar wel vol charme. Vanwege de locatie van het wijnhuis in het centrum van Bernkastel-Kues is het een geliefde plek voor een proeverij. Op tijd reserveren is dan ook aan te raden. Met maar liefst zo’n 15 wijngaarden worden ook hier wijnen geproduceerd die het label GG mogen dragen. 

Boek je een proeverij, dan kun je 5 wijnen kiezen uit een grote lijst. Hierop staan verschillende soorten Riesling wijnen, van droog tot zoet. Je kunt uiteraard om advies vragen, maar wij geven je alvast één tip: kruis de GG van het afgelopen jaar aan. Dit is altijd een topper!

Riesling druif
Riesling druif
Weingut Dr. Loosen
Weingut Dr. Loosen
Wijngaard Moezel

Kun je lekker eten en drinken in Bernkastel-Kues?

Ja, natuurlijk kun je lekker eten en drinken in Bernkastel-Kues. In het charmante centrum van de stad vind je veel restaurants en bars waar je typische Duitse gerechten zoals flammkuchen, sauerkraut, wienerschnitzel en een pretzel kunt bestellen. Waar de menukaarten in de grotere Duitse steden volstaan met verschillende biermerken, staat de menukaart hier vanzelfsprekend vol met verschillende wijnen. 

Dit zijn leuke restaurants in Bernkastel-Kues om te onthouden:

Hoe kom je in Bernkastel-Kues?

Er zijn verschillende manieren om naar Bernkastel-Kues te reizen, maar de meest gebruikelijke manier is per auto. Vanaf Rotterdam rijd je in zo’n 3,5 uur naar het hart van de Moezel. Vaak stuurt Google Maps je via België naar Duitsland, maar reis je vanuit een andere bestemming in Nederland dan kun je ook direct via Duitsland gestuurd worden. 

8-daagse riviercruise Rijn & Moezel

Een wijnreis naar de Moezel

De Moezel is een enorm populaire regio in Duitsland vanwege de mooie riviercruises die je er kunt maken. Hoewel dit vooral een trip is die wordt geboekt door ouderen, is dit een interessante manier om de Moezel te ontdekken. Bekende aanbieders van de riviercruises zijn TUI en anwb-vakanties.

Overnachten in Bernkastel-Kues

Tijdens onze wijntrip naar de Moezel besloten we in Bernkastel-Kues te verblijven. Twee nachten in dit charmante stadje is meer dan genoeg voor het ontdekken van de bezienswaardigheden, wijngaarden en restaurants. Uiteraard kun je ook er ook langer verblijven, maar dan is het aan te raden om meer de omgeving in te trekken. Er zijn veel knusse gasthuizen en hotels in het stadje, hier vind je een overzicht van de leukste hotels in Bernkastel-Kues.

Deel dit bericht:

Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.