Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Bronkhorst: een middeleeuwse stad in Nederland

Prachtig gelegen aan de Nederlandse rivier de IJssel vind je de stad Bronkhorst. Bij het horen van deze plaatsnaam zal je misschien eerder denken aan de voetbaltrainer Giovanni van Bronckhorst, maar we hebben het over de kleinste stad van Nederland. Het middeleeuwse Bronkhorst heeft als laatste plaats in Nederland stadsrechten verkregen waarmee het met nog geen 100 inwoners officieel de kleinste stad van Nederland is. Een bezoek aan Bronkhorst is ideaal te combineren met een verblijf op de altijd mooie Veluwe!

Het middeleeuwse Bronkhorst aan de Nederlandse IJssel

Elk jaar verblijven we tijdens de herfstvakantie een paar dagen op de Veluwe. We huren er een heerlijk huisje te midden van de natuur. We maken wandelingen door het nationale park, spelen spelletjes en maken altijd een uitstapje naar een dichtbij gelegen stad. Dit jaar trokken we er met de fiets op uit naar Bronkhorst. Het is zo’n driekwartier fietsen en om uiteindelijk in Bronkhorst aan te komen zal je met de veerboot de IJssel over moeten steken. Er zijn twee veerdiensten waar je gebruik van kan maken: de verbinding tussen Olburgen – Dieren en tussen Brummen – Bronkhorst.

IJssel Bronkhorst

Maak een wandeling door Bronkhorst

Officieel spreken we van een stad, maar Bronkhorst lijkt meer op een gezellig en knus dorp. Het is er klein, dus ook overzichtelijk. Eenmaal aangekomen in Bronkhorst hebben we onze fietsen neergezet om het stadje verder te voet te ontdekken, anders heb je het ook zo snel gezien. Het middelpunt is de kerk die je vanuit elke hoek kunt zien. Op het plein naast de kerk vind je zelfs nog een werkende waterpomp. Rondom de kerk vind je typisch oud Hollandse huizen met prachtige gevels en voormalige stadsboerderijen. Als je net zoals wij van deze bouwstijl houdt dan kan je hier je hart ophalen. Elk huis is uniek en ook erg fotogeniek.

Panden Bronkhorst Nederland
Bronkhorst
Kerk Bronkhorst

Tips voor een bezoek aan Bronkhorst

Veel mensen combineren een bezoek aan Bronkhorst met één van de wandel- of fietsroutes die hier langs komen. Dat is natuurlijk ideaal, maar vergeet niet om in Bronkhorst ook even de tijd te nemen om het stadje te ontdekken. Het zou zonde zijn als je er alleen even snel doorheen wandelt of fietst. Bronkhorst biedt namelijk leuke authentieke winkeltjes, gezellige eettentjes en mooie plekken om te overnachten. 

Let op: het Dickens Museum zit sinds 2020 gevestigd in Doetinchem!

fijne accommodaties in bronkhorst

Herberg de Gouden Leeuw

Bronkhorst
  •  

In Balans

Bronkhorst
  •  

Huisje aan 't Hof

Bronkhorst
  •  

Een weekend genieten op de Veluwe

In Nederland hebben we prachtige natuur die we dit jaar veel meer zijn gaan waarderen. Waar we in de lente overspoeld worden met plaatjes van de kleurrijke tulpenvelden, worden we tegen het einde van de zomer overspoeld met plaatjes van de paarse heidevelden op de Veluwe. Maar de Veluwe is niet  alleen tijdens de zomermaanden een fijne plek om te zijn. Het is er het hele jaar door genieten!

tips voor de Veluwe

Deel dit bericht:

Foto van Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Stedentrips Nederland? Laat je inspireren!