Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

De mooiste plekken op de Veluwe, dat zijn natuurlijk de uitgestrekte heidevelden en de bosrijke gebieden. Maar wist je dat je ook veel toffe bezienswaardigheden kunt ontdekken op de Veluwe? De Veluwe is één van de mooiste plekken in Nederland, en dat wij er graag komen is geen geheim. Het Nationaal Park de Veluwezoom is een prachtig natuurpark waar je uren kunt wandelen en fietsen, maar ook overnachten op de Veluwe is razend populair. Dit zijn, naar onze mening, de 6 mooiste plekken op de Veluwe!

1. De Posbank

Eén van de mooiste plekken op de Veluwe is zonder twijfel de Posbank. De Posbank is een uitgestrekt en heuvelachtig landschap. Het hoogste punt ligt maar liefst 90 meter boven zeespiegel. En op dit hoogste punt vind je één van de mooiste uitzichtpunten van Nederland. Op heldere dagen kun je oneindig ver kijken en met een beetje geluk een kudde schapen in de heidevelden spotten. 

De Posbank in Rheden is een geliefde plek onder wandelaars en fietsers. Je vindt er het Paviljoen de Posbank waar je een kop koffie kunt drinken of heerlijk kunt lunchen. Ook vind je hier een grote parkeerplaats aangezien er vanaf de Posbank veel wandel- en fietsroutes starten. Wij wandelen hier graag over het Herikhuizerveld waar bij je over de heuvels en door de heidevelden loopt.

Een tof moment de Posbank te bezoeken is van halverwege augustus tot halverwege september waan de heidevelden in bloei staan. Het heuvelachtige landschap kleurt dan helemaal paars. Een schitterend gezicht. Houd er dan wel rekening mee dat druk kan zijn, met name in de weekenden. Uiteraard is de Posbank altijd een prachtige plek en kan het landschap elke dag verrassend zijn. Zo liepen wij er laatst toen het er mistig was, zo mysterieus.

Wandelen bij de Posbank
Heidevelden Posbank veluwe
Heide op de Posbank

2. Kootwijkerzand

Te midden van de bossen vind je op de Veluwe een grote open vlakte, een gebied van heidevelden en zandverstuivingen. Ook wel bekend als het Kootwijkerzand. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Het Kootwijkerzand behoort hiermee zeker tot de mooiste plekken op de Veluwe. 

Een toffe bezienswaardigheid is hier het monumentale zendstation Radio Kootwijk. Het monument dateert uit de jaren twintig en werd destijds onder andere gebruikt om te communiceren met de Nederlandse koloniën. Het indrukwekkende gebouw is schitterend in contrast met de ruige en vlakke omgeving.

Lees ook: De Big Five van de Veluwe spotten
De Veluwse Big Five klinkt misschien minder interessant als de Afrikaanse Big Five, maar wij zullen je het tegendeel bewijzen.

3. Radio Kootwijk

Te midden van de bossen vind je op de Veluwe een grote open vlakte, een gebied van heidevelden en zandverstuivingen. Ook wel bekend als het Kootwijkerzand. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Het Kootwijkerzand behoort hiermee zeker tot de mooiste plekken op de Veluwe. 

Een toffe bezienswaardigheid is hier het monumentale zendstation Radio Kootwijk. Het monument dateert uit de jaren twintig en werd destijds onder andere gebruikt om te communiceren met de Nederlandse koloniën. Het indrukwekkende gebouw is schitterend in contrast met de ruige en vlakke omgeving.

Radio Kootwijk Veluwe
Radio Kootwijk
Radio kootwijk
Kootwijkerzand - Radio Kootwijk

4. De Elsberg

Zie je het al voor je, dat je te midden van de heide wilde dieren van dichtbij kan spotten? De Elsberg is een observatiehut die zich bovenop een heuvel in het nationale park de Veluwezoom bevindt. Vanuit de hut heb je prachtige vergezichten over de eindeloze heidevelden en boslandschappen van de Veluwe. Het is een geliefde plek onder natuurliefhebbers. Met geluk kan je Schotse Hooglanders, reeën en wilde zwijnen van dichtbij aanschouwen, maar dat is natuurlijk niet altijd het geval. Het meenemen van je camera en/of verrekijker is dan ook een must. De meeste kans om dieren op de open vlaktes te spotten is ‘s ochtends vroeg of wanneer het gaat schemeren. Waneer wij overnachten op de Veluwe dan vind je ons wanneer het gaat schemeren graag in observatiehut De Elsberg. Het is hier op en top genieten als de ondergaande zon het landschap een warme oranje gloed geeft. 

Parkeren bij Parkeerplaats De Elsberg kan op de Lange Juffer. Wandel vanaf de parkeerplaats in ca. 10 minuten naar de observatiehut.

Veluwe landschap
Uitzicht vanuit observatiehutDe Elsberg
Dieren spotten op de Veluwe

5. Rozendaalsche Veld

Het Rozendaalsche Veld is net zoals de Posbank een uitgestrekt heideveld. Het is een groot en hooggelegen gebied waar je wandelt op het hoogste punt van de Veluwe (110 meter boven zeespiegel). Alleen al door de hoogte is dit één van de mooiste plekken van de Veluwe. 

Te midden van het Rozendaalsche veld vind je de indrukwekkende Brandtoren. Dit is de laatste brandtoren die je kan vinden op de Veluwe en dateert uit 1949. De brandtoren werd tot 1978 gebruikt door het Veluwse Bosbrandweer Comité. Vanaf de top werd over de uitgestrekte vlaktes uitgekeken voor bos- en heidebranden. Ondanks dat de toren niet meer dienst doet, is deze gelukkig wel behouden en dus nog steeds te bezichtigen en te beklimmen. Vanaf de eerste verdieping kan je genieten van een schitterend uitzicht. 

Brandtoren
Weekend Veluwe
Uitzicht vanaf de Brandtoren

6. Loenense Watervallen

Watervallen zou je misschien niet direct verwachten in Nederland. Maar in Loenen nabij de Veluwe vind je toch echt de grootste watervallen van Nederland. De watervalspreng uit 1869 ontspringt in de bossen van het Schalter. De spreng bestaat uit twee delen, de Vrijenbergspreng en de Veldhuizerspreng, die beide ongeveer 6 kilometer lang zijn. Tijdens ons bezoek aan de Veluwe moesten wij deze veelbelovende spot natuurlijk even bekijken! Bij aankomst bleek het helaas vrij druk te zijn. De Loenense Watervallen zijn dus zeker een aanrader om te bekijken, maar houd er rekening mee dat je niet de enige bent! 

Loenense watervallen
Loenense Watervallen
Loenense watervallen veluwe
Loenense Watervallen

Overnachten op de Veluwe

Tussen de bosrijke gebieden en op de uitgestrekte heidevelden vind je op de Veluwe bijzondere plekken om te overnachten. Het aanbod aan accommodaties op de Veluwe is groot, variërend van tiny houses tot knusse pods en luxe hotels. Met een beetje geluk kan je vanuit je verblijf wilde dieren spotten. Een aantal toffe accommodaties op de Veluwe die wij je tippen voor een weekendje in de natuur zijn:

Persoonlijke review: Glamping bij Buitenplaats Beekhuizen
Overnachten onder een heldere sterrenhemel, marshmallows grillen boven je eigen haardvuur en wandelen door de natuur. Ervaar glampen bij Buitenplaats Beekhuizen!

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Uitjes Nederland? Laat je inspireren!