Inhoud

Mooiste plekken op de Veluwe: dit zijn onze favorieten

De Veluwe is één van de mooiste plekken in Nederland. Dat wij graag in het Nationaal Park de Veluwezoom komen is dan ook geen geheim. Het is dan ook één van onze favoriete natuurparken in Nederland. De prachtige, kleurrijke heidevelden en bosrijke gebieden nodigen uit voor urenlange wandelingen en mooie fietsroutes. Dit zijn dan ook ideale dagbestedingen om je zinnen te verzetten en gewoonweg te genieten van het natuurschoon in ons fijne land. Wij delen dan ook graag de mooiste plekken op de Veluwe met jou.

De Posbank

Eén van de mooiste plekken op de Veluwe is zonder twijfel de Posbank. De Posbank is een uitgestrekt en heuvelachtig landschap. Het hoogste punt is maar liefst 90 meter. En op dit hoogste punt vind je het mooiste uitzichtpunt van Nederland. Op heldere dagen kan je oneindig ver kijken en met een beetje geluk spot je een kudde schapen in de heidevelden. 

De Posbank in Rheden is een geliefde plek voor wandelaars en fietsers om te verzamelen. Naast Paviljoen de Posbank, een altijd drukbezochte hotspot op de Veluwe, is er een grote parkeerplaats. Vanaf hier starten er veel routes. Zo kan je een klein ommetje Posbank wandelen, maar ook een grote wandeling van zo’n 20 kilometer maken. Dat is wel goed doorstappen. Wij wandelen hier graag over het Herikhuizerveld, tussen de heuvels en door de heidevelden.

Van half augustus tot half september staan de heidevelden in bloei. Het heuvelachtige landschap kleurt dan helemaal paars. Een schitterend gezicht. Houd er dan wel rekening mee dat hier druk kan zijn, met name in de weekenden. Maar ook gedurende de andere maanden is het een prachtige plek en kan elke dag verrassend zijn. Zo liepen wij er laatst toen het mistig was, zo mysterieus.

Heidevelden Posbank veluwe

Kootwijkerzand en Radio Kootwijk

Te midden van het bosgebied op de Veluwe vind je een groot open gebied van heidevelden en zandverstuivingen: het Kootwijkerzand. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Kootwijkerzand behoort hiermee zeker tot de mooiste plekken op de Veluwe. 

Het hoogtepunt van Kootwijkerzand is zonder twijfel het monumentale zendstation Radio Kootwijk. Dit monument dateert uit de jaren twintig en werd destijds onder andere gebruikt om te communiceren met de Nederlandse koloniën. Het indrukwekkende gebouw is schitterend in contrast met de ruige, maar vlakke omgeving.

Radio Kootwijk Veluwe
Radio kootwijk

De Elsberg

Zie je het al voor je, dat je te midden van de heide wilde dieren van dichtbij kan spotten? De Elsberg is een observatiehut die zich bovenop een heuvel in het nationale park de Veluwezoom bevindt. Vanuit de hut heb je prachtige vergezichten over de eindeloze heidevelden en boslandschappen van de Veluwe. Het is een geliefde plek onder natuurliefhebbers. Met geluk kan je Schotse Hooglanders, reeën en wilde zwijnen van dichtbij aanschouwen, maar dat is natuurlijk niet altijd het geval. Het meenemen van je camera en/of verrekijker is dan ook een must. De meeste kans om dieren op de open vlaktes te spotten is ‘s ochtends vroeg of wanneer het gaat schemeren. Waneer wij overnachten op de Veluwe dan vind je ons wanneer het gaat schemeren graag in observatiehut De Elsberg. Het is hier op en top genieten als de ondergaande zon het landschap een warme oranje gloed geeft. 

Parkeren bij Parkeerplaats De Elsberg kan op de Lange Juffer. Wandel vanaf de parkeerplaats in ca. 10 minuten naar de observatiehut.

Veluwe landschap

Rozendaalsche Veld

Het Rozendaalsche Veld is net zoals de Posbank een uitgestrekt heideveld. Het is een groot en hooggelegen gebied waar je wandelt op het hoogste punt van de Veluwe (110 meter). Alleen al door de hoogte is dit één van de mooiste plekken van de Veluwe. 

Te midden van het Rozendaalsche veld vind je de indrukwekkende Brandtoren. Dit is de laatste brandtoren die je kan vinden op de Veluwe en dateert uit 1949. De brandtoren werd tot 1978 gebruikt door het Veluwse Bosbrandweer Comité. Vanaf de top werd over de uitgestrekte vlaktes uitgekeken voor bos- en heidebranden. Ondanks dat de toren niet meer dienst doet, is deze gelukkig wel behouden en dus nog steeds te bezichtigen en te beklimmen. Vanaf de eerste verdieping kan je genieten van een schitterend uitzicht. 

Weekend Veluwe

Loenense Watervallen

Watervallen zou je misschien niet direct verwachten in Nederland. Maar in Loenen nabij de Veluwe vind je toch echt de grootste watervallen van Nederland. De watervalspreng uit 1869 ontspringt in de bossen van het Schalter. De spreng bestaat uit twee delen, de Vrijenbergspreng en de Veldhuizerspreng, die beiden ongeveer 6 kilometer lang zijn. 

Tijdens ons bezoek aan de Veluwe moesten wij deze veelbelovende spot natuurlijk even bekijken! Bij aankomst bleek het helaas vrij druk te zijn. De Loenense Watervallen zijn dus zeker een aanrader om te bekijken, maar houd er rekening mee dat je niet de enige bent! 

Loenense watervallen
Loenense watervallen veluwe

Overnachten op de Veluwe

Tussen de bosrijke gebieden en op de uitgestrekte heidevelden vind je bijzondere plekken om te overnachten. Het aanbod aan accommodaties op de Veluwe bestaat uit populaire tiny houses tot knusse pods en luxe hotels. Met een beetje geluk kan je vanuit je verblijf wilde dieren spotten. Zo nemen de wilde everzwijnen graag een kijkje bij de huisjes te midden van de natuur, misschien dat er wel wat lekkers te halen valt. 

De mooiste plekken op de Veluwe: nog meer tips

Deel dit bericht:

Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer NederlandUitjes Nederland? Laat je inspireren!