Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Het bezoeken van de molens bij Kinderdijk is een hartstikke leuk en interessant uitje in Nederland. Het dorp genaamd Kinderdijk is prachtig gelegen in de Alblasserwaard. Een bestemming waar toeristen, vanuit elke hoek van de wereld, naar toe reizen om de typische Hollandse windmolens te bewonderen. Kinderdijk is dan ook één van de meest unieke bezienswaardigheden van Nederland. Je kunt er een boottocht en fietstocht maken, maar ook wandelen langs de molens van Kinderdijk is zeer aan te raden. De molens staan niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het meeste uit je bezoek aan de molens bij Kinderdijk halen? Lees dan snel onze waardevolle en informatieve tips!

Blokweer molen
Uitzicht over de molens van Kinderdijk

Kinderdijk: een uniek stukje Nederland

Sinds 1997 staan de 19 molens van Kinderdijk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is niet zomaar iets. Het molencomplex wat je hier vindt kan niet typischer Nederlands zijn. Al eeuwen lang zijn er veel regio’s in Nederland die onder het zeeniveau liggen en daardoor het risico lopen ooit onder water te komen staan. Het molencomplex zoals je deze vindt in Kinderdijk heeft een zeer bijzonder systeem gecreëerd wat ervoor zorgt dat deze regio droog blijft. Deze locatie is een zeer mooie, maar daardoor ook erg belangrijke plek in Nederland.

Bezoek de 19 molens bij Kinderdijk

In totaal zijn er vier verschillende groepen molens te vinden in Kinderdijk met elk zijn eigen vertoning en functie. Je vindt de windmolens verdeeld over twee rijen van acht, aan de Nederwaard en aan de Overwaard. Ook is er een indrukwekkende wipmolen en vind je verder in de polder nog twee unieke achtkantige molens.

De molens van de Overwaard

De acht molens van de Overwaard zijn herkenbaar aan de achthoekige boezems die rietgedekt zijnen sinds 1740 het landschap van Kinderdijk domineren. De functie van deze molens is het malen van het water van de Lage naar de Hoge Boezem met een scheprad. Dit gebeurt via een waterrad die zich binnen in de molen bevindt.

De molens van de Nederwaard

De acht ronde stenen molens van de Nederwaard met rieten kappen hebben als functie het malen van water naar de Hoge Boezem. In één van deze stenen molens leefde vroeger een gezin met wel dertien kinderen. Mocht je geïnteresseerd zijn in het leven van toen, dan kun je Museummolen Nederwaard bezoeken en een kijkje nemen in het oude Nederlandse leven.

De molen van polder Blokweer

De wat afgezonderde molen van Polder Blokweer is een museum waar je kunt aanschouwen hoe het scheprad het water een meter opmaalt naar de Boezem. Het bijzondere aan deze molen is dat hij op een gemetselde voet staat.

De molens van polder Lekkerland

Waar er voorheen drie windmolens stonden bij de Molens van Polder Lekkerland, vind je er nu nog twee. Hier wordt met een vijzel, een soort schroef, het water direct 2,5 meter op gemalen naar de rivier. 

Molens van de Nederwaard
Molens van de Nederwaard
Molen overwaard
Overwaard Molen

Wat kost een bezoek aan Kinderdijk?

Kinderdijk is heel het jaar door openbaar toegankelijk. Je kunt er dus op je eigen houtje langs de molens wandelen, maar wil je de museummolens en het Wisgemaal bezoeken? Dan moet je hiervoor in het bezit zijn van een ticket. Deze tickets kosten voor een volwassene €19,- p.p. en voor kind van 4 t/m 12 jaar €8,- p.p.  Je kunt een ticket online kopen op de website van Kinderdijk of ter plekke bij het informatiecentrum bij Kinderdijk. Leuk om te weten is dat je met je entreeticket ook kunt opstappen op de rondvaartboot. Daarnaast heb je toegang tot verschillende audiotours in de app. 

Is het waard een ticket te kopen voor de museummolens van Kinderdijk?

Ja, zeker. We kunnen er kort of lang over zijn, maar wij raden het zeker aan om een ticket te kopen voor een bezoek aan Kinderdijk. Je leert niet alleen meer over de verschillende molens bij Kinderdijk, maar je draagt ook bij aan het behoud van dit waanzinnige stukje Hollands erfgoed.

De route naar Kinderdijk

Dit typisch stukje Nederland moet elke Nederlander minstens één keer in zijn of haar leven bezocht hebben. Het molencomplex van Kinderdijk is uniek en daar mogen wij Nederlanders dan ook wel erg trots op zijn. Kom je van ver, dan is het aanneembaar dat je met de auto reist. Ideaal, want dan parkeer je op 100 meter van de eerste windmolen. Parkeren bij de molens kost €8,50. 

Kom je uit de omgeving van Kinderdijk, dan zijn er naast de auto nog twee opties om hier te komen: met de ferry en de fiets. Kinderdijk ontdekken doe je te voet of met de fiets, maar het is ook mogelijk om met een rondvaartboot langs de molens te gaan. Deze tours kun je boeken bij het aankomstpunt. 

Met de ferry naar Kinderdijk

Kinderdijk heeft een ideale waterverbinding met Krimpen aan de Lek, Ridderkerk en Rotterdam. Veel toeristen die in Rotterdam verblijven voor een stedentrip pakken bij de Erasmusbrug de waterbus naar Kinderdijk. Dit is sinds 2022 een directe verbinding. Een andere optie is om de waterbus naar Ridderkerk (Veer de Schans) te pakken. Hier stap je over op de driehoeksveer naar Kinderdijk.

Eventueel kun je ook bij de veerhaven van Ridderkerk je auto parkeren om vervolgens de driehoeksveer naar Kinderdijk te pakken. Dit is een kleine boot die een driehoek vaart tussen Ridderkerk, Kinderdijk en Krimpen aan de Lek. Een rit met de driehoeksveer kost €1,80 per persoon. 

Nog een mogelijkheid is de ferry pakken die heen en weer vaart tussen Krimpen aan de Lek en Kinderdijk. Deze ferry kun je betreden als voetganger en fietser, maar ook als motor- en autobestuurder. Een rit met deze ferry kost voor een fietser €0,80 per persoon. Bekijk de overige tarieven op deze website.

Wat is de beste tijd om Kinderdijk te bezoeken?

Kinderdijk is een zeer populaire plek onder toeristen. Daardoor is deze unieke plek in Nederland tijdens het hoogseizoen dan ook drukbezocht. De beste periode om de molens van Kinderdijk te bewonderen is dan ook in de vroege ochtend of later op de dag. Maar het is ook in de maanden van november tot en met maart een stuk rustiger. 

Deel dit bericht:

Foto van Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.