Spendeer een dag bij de Molens van Kinderdijk

Kinderdijk is een prachtig gelegen dorp in de Alblasserwaard. Normaal gesproken loop je in Kinderdijk tussen hordes toeristen, want bezoekers vanuit heel de wereld reizen naar Kinderdijk toe om de typische Nederlandse windmolens te bewonderen. Omdat het nu helaas even niet mogelijk is om te reizen, gaan we op zoek naar mooie plekken in Nederland. Vanuit Rotterdam kan je makkelijk en snel bij de molens van Kinderdijk komen. Fietsen of een wandeling maken langs de windmolens van Kinderdijk is een absolute aanrader. De molens staan niet voor niks op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het meeste uit je bezoek aan Kinderdijk halen? Lees dan onze tips en informatie over deze mooie plek in Nederland.

Molen

Kinderdijk: een uniek stukje Nederland

Sinds 1997 staan de 19 molens van Kinderdijk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is niet zomaar iets. Het molencomplex wat je hier vind kan niet typischer Nederlands zijn. Al eeuwen lang zijn er veel regio’s in Nederland die onder het zeeniveau liggen en daardoor het risico lopen ooit onder water te komen staan. Het molencomplex zoals je deze vind in Kinderdijk heeft een zeer bijzonder systeem gecreëerd wat ervoor zorgt dat deze regio droog blijft. Deze locatie is een zeer mooie, maar daardoor ook erg belangrijke plek in Nederland.

De 19 molens van Kinderdijk

In totaal zijn er vier verschillende groepen molens te vinden in Kinderdijk met elk zijn eigen vertoning en functie. Je vind de windmolens verdeeld over twee rijen van acht, aan de Nederwaard en aan de Overwaard. Ook is er een indrukwekkende wipmolen en vind je verder in de polder nog twee unieke achtkantige molens.

De molens van de Overwaard

De acht molens van de Overwaard zijn herkenbaar aan de achthoekige boezems die rietgedekt zijnen sinds 1740 het landschap van Kinderdijk domineren. De functie van deze molens is het malen van het water van de Lage naar de Hoge Boezem met een scheprad. Dit gebeurt via een waterrad wat zich binnen in de molen bevind.

De molens van de Nederwaard

De acht ronde stenen molens van de Nederwaard met rieten kappen hebben als functie het malen van water naar de Hoge Boezem. In één van deze stenen molens leefde vroeger een gezin met wel dertien kinderen. Mocht je geïnteresseerd in het leven van toen, dan kan je Museummolen Nederwaard bezoeken en een kijkje nemen in het oude Nederlandse leven.

De molen van polder Blokweer

De wat afgezonderde molen van Polder Blokweer is een museum waar je kan aanschouwen hoe het scheprad het water een meter op kan malen naar de Boezem. Bijzonder aan deze molen is dat hij staat op een gemetselde voet.

De molens van polder Lekkerland

Waar er voorheen drie windmolens stonden bij de Molens van Polder Lekkerland, vind je er nu nog twee. Hier wordt met een vijzel, een soort schroef, het water direct 2,5 meter op gemalen naar de rivier. 

Molens van de Nederwaard
Blokweer molen

De route naar Kinderdijk

Dit typisch stukje Nederland moet elke Nederlander minstens één keer in zijn of haar leven bezocht hebben. Het molencomplex van Kinderdijk is uniek en daar mogen wij Nederlanders dan ook wel erg trots op zijn. Kom je van ver, dan is het aanneembaar dat je met de auto reist. Ideaal, want dan parkeer je op 100 meter van de eerste windmolen.

Kom je uit de omgeving van Kinderdijk, dan zijn er naast de auto nog twee opties om hier te komen: met de ferry en de fiets. Kinderdijk ontdekken doe je te voet of met de fiets, maar het is er ook mogelijk om met een rondvaart langs de molens te gaan. Deze tours kan je boeken bij het aankomstpunt. 

Met de ferry naar Kinderdijk

Kinderdijk heeft een ideale waterverbinding met Krimpen aan de Lek, Ridderkerk en Rotterdam. Veel toeristen die in Rotterdam verblijven voor een stedentrip pakken bij de Erasmusbrug de waterbus (lijn 20) naar Ridderkerk Veerhaven De Schans. Hier stap je over op de zogenoemde driehoeksveer naar Kinderdijk. Bij de veerhaven van Ridderkerk heb je een grote parkeerplaats waar je de auto kan parkeren en ook de driehoeksveer naar Kinderdijk kan varen. Dit is een kleine boot die een driehoek vaart tussen Ridderkerk, Kinderdijk en Krimpen aan de Lek. Een rit met de driehoeksveer kost €1,80 per persoon. 

Een alternatief is de ferry pakken die heen en weer vaart tussen Krimpen aan de Lek en Kinderdijk. Deze ferry kan je betreden als voetganger en fietser, maar ook als motor- of autobestuurder. Een rit met deze ferry kost voor een fietser €0,80 per persoon. Bekijk de overige tarieven op deze website.

Molen overwaard

Handige informatie voor een bezoek aan Kinderdijk

Kinderdijk is een zeer populaire plek onder toeristen. Daardoor is deze unieke plek in Nederland tijdens het hoogseizoen dan ook drukbezocht. De beste periode om de molens van Kinderdijk te bewonderen is dan ook in de vroege ochtend of laat op de dag. Maar het is ook in de maanden van november tot en met maart een stuk rustiger. Het bezoeken van Kinderdijk is geheel gratis, maar voor het bezoeken van een van de museums is een entreekaartje nodig. Deze kan je zowel online als ter plaatse aanschaffen.

Streekproducten uit regio Westland

In deze periode zijn veel publieke parken en stranden in Nederland gesloten. De winkelstraten zijn stil, restaurants blijven leeg en veel grote toeristische plekken kunnen we bezoeken. Hierdoor zijn wij onze directe omgeving gaan ontdekken. Zo pakte ik mijn fiets en dook ik de Westlandse tuindersdorpen in. Het Westland ligt op zo’n 20 minuten rijden van Rotterdam. Woon je hier in de buurt? Ontdek dan dit mooie gebied, haal kleurrijke bloemen en streekproducten voor in huis en steun de lokale ondernemers!

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Hi!

Hi!

Wij zijn Lois en Naomi, de twee avontuurlijke reizigers van Travander. Vanuit onze missie let's travel and wander zijn wij altijd op zoek naar ongerepte, authentieke plekjes en nieuwe ervaringen. Op Travander delen wij al onze persoonlijke reisverhalen, fijne herinneringen en handige reistips.

Volg ons ook online voor je dagelijkse dosis reisinspiratie!

Volg ons op social media

Recente blogposts