Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Een bezoek aan het Maasvlaktestrand en de Zandwacht op Maasvlakte 2 

De Maasvlakte is misschien bij jou wel alleen maar bekend als Rotterdams haven- en industriegebied. Maar wist je dat zich hier een ontzettend mooi strand schuilhoudt? Wij nemen je in dit artikel mee naar de Maasvlakte, met het uitgestrekte Maasvlaktestrand en het in het oog springende kunstwerk de Zandwacht. 

De Tweede Maasvlakte

De Maasvlakte is vast en zeker bij je bekend. Het industriegebied in de Maasmonding behoort tot de grootste haven van Europa: de Rotterdamse Haven! In 2013 werd de Maasvlakte uitgebreid met Maasvlakte 2. De Tweede Maasvlakte is eveneens onderdeel van de Rotterdamse Haven en dit nieuwe gebied strekt zich uit over ruim 2.000 hectare. Met de aanleg van dit uitgebreidingsproject werd de Rotterdamse Haven met maar liefst 20% vergroot, tot een totale oppervlakte van ruim 12.000 hectare. Kun je je er nog geen bij voorstelling maken hoe groot dat precies is? Nou, ongeveer 18.000 voetbalvelden bij elkaar. 

Wil je meer te weten komen over wat er precies gebeurt op de Maasvlakte? Bezoek dan Futureland! Bij het informatiecentrum Futureland ontdek je wat er gebeurt in de haven op de Maasvlakte 2. Voor zowel kinderen als volwassenen is het interessant om alles te weten te komen over het opspuiten van zand, de werking van containers, kranen en schepen in de Rotterdamse Haven. Een bezoek aan Futureland is gratis. 

Maasvlakte De Zandwacht
Zandwacht Maasvlakte

Het Maasvlaktestrand 

De Maasvlakte is op zich al indrukwekkend, maar door de directe ligging aan de Noordzee, is het ook nog eens een buitengewoon mooie plek voor een strand. Het Maasvlaktestrand – ook wel Slufterstrand genoemd – is een breed zandstrand. Het strand staat vooral bekend om de ideale omstandigheden voor surfers en kiters als het aankomt op de wind. Maar het is ook een heel fijn strand om te zwemmen, te zonnen en om lekker te wandelen. Dat laatste mag ook met de hond, mits aangelijnd. Bij de meest noordelijke strandopgang is een strook van 500 meter gereserveerd als naaktstrand. 

Ten opzichte van andere Nederlandse stranden, vind je hier weinig horecagelegenheden. Geen dagje spenderen bij een strandtent dus, maar wel ultiem genieten van de rust en uitgestrektheid van het strand. Wij houden wel van een rustig strand in Nederland. Het is om deze reden wel verstandig om voldoende lekkers te eten en te drinken mee te nemen voor een dagje Maasvlaktestrand. 

Gratis parkeren kan bij P1 en P3. Het naaktstrand is gelegen ten noorden van P2. 

Maasvlaktestrand
De Zandwacht Maasvlakte

Kunstwerk de Zandwacht op het Maasvlaktestrand 

Op de duinen van het strand bij Maasvlakte 2 staat een indrukwekkend monument: de Zandwacht. De realisatie van het kunstwerk stond volledig in teken van de afronding van de bouw aan Maasvlakte 2. Met een oppervlakte van 20 bij 40 meter en een hoogte van 12 meter is de Zandwacht een in het oog springend object. De Zandwacht is ontworpen door kunstenaarscollectief Observatorium. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door de manier waarop zand opwaait, de baan die het door de lucht beschrijft en hoe het weer neerdaalt. De Zandwacht is dus eigenlijk een visualisatie van de vorming van het duinlandschap. 

Wat vooral heel gaaf is aan het kunstwerk, is dat het uit zó veel elementen bestaat, dat wanneer je langs en door het object loopt je overal andere perspectieven ziet. De Zandwacht is dan ook een populaire spot om te fotograferen. Maar niet alleen dat, want de Zandwacht nodigt ook uit om stil te staan en te genieten van het weidse uitzicht over het strand en de Noordzee. 

Wil je parkeren dichtbij de Zandwacht? Dan doe je dit het beste bij P3. Vervolgens loop je via een zandpad in 5 minuten naar het kunstwerk. 

Een dagje vertoeven op het eiland Voorne-Putten

Het Maasvlaktestrand hoort bij Rotterdam, maar ligt toch nog zo’n 45 minuten tot een uurtje rijden van het centrum van Rotterdam. Eigenlijk ligt de Maasvlakte dan ook een stuk dichter bij het eiland Voorne-Putten. En wist je dat je op dit eiland nog veel meer mooie plekjes kunt vinden? Op een halfuurtje rijden van de Maasvlakte vind je het gezellige vestingstadje Brielle, maar ook Hellevoetsluis is om de hoek. De Maasvlakte is dan ook ideaal te combineren met een dagje uit op Voorne-Putten. 

ontdek plekjes in de omgeving van de Maasvlakte

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Uitjes Nederland? Laat je inspireren!