Route Zeeland: via de vuurtorens van Zuid-Holland en Zeeland naar Vlissingen


Toerist in eigen land: een mooie route langs de vuurtorens in Zeeland
Nu we geen verre reizen kunnen maken, zijn we meer gericht op een vakantie in eigen land. Waar we voorheen altijd op zoek waren naar exotische bestemmingen en nieuwe buitenlandse avonturen, richten ook wij ons nu meer op Nederland. En na wat verdiepen in ons kikkerlandje, is onze conclusie dat we ook hier prachtige avonturen kunnen beleven. Nederland is mooi, veelzijdig en heeft het toerisme op dit moment meer dan nodig. Ga op ontdekking in eigen land en je staat verstelt van de schoonheid van Nederland.
Maak een prachtige route door zeeland langs de vuurtorens naar Vlissingen
Zeeland is een populaire vakantiebestemming voor onder andere Duitsers en Belgen. Reden genoeg om daar zelf ook een kijkje te nemen. Vooral de kustplaats Vlissingen is erg in trek en dat begrijpen wij zeker. In Vlissingen kan je het ultieme vakantiegevoel ervaren en genieten van de meeste zonuren van Nederland.
Vanuit Rotterdam hebben wij een prachtige route langs vuurtorens in Zuid-Holland en Zeeland gereden waarbij we uitkwamen in Vlissingen. De rit van Rotterdam naar Vlissingen kan je in zo’n 1,5 uur doen, maar wij kozen voor de toeristische optie. Wat deze route speciaal maakt is het rijden door uitgestrekte landschappen, bijna altijd uitzicht hebben over zee, het passeren van de meest schattige Hollandse dorpjes en het stoppen bij de iconische vuurtorens die onze kustlijn vullen. Elke vuurtoren op deze route is uniek.

De vuurtoren van Hellevoetsluis
De eerste vuurtoren op onze route is de witte vuurtoren met rode dop in Hellevoetsluis. Fotogeniek gelegen aan de Haringvliet. Deze vuurtoren is de oudste noch originele en werkende ronde vuurtoren van Nederland. Sinds 1822 markeert deze vuurtoren het maritieme karakter van deze stad.
Het is mogelijk om deze vuurtoren te bezoeken, maar dit kan alleen in de maanden april tot en met september. Als je wil genieten van een panoramisch uitzicht over de Haringvliet en de vesting van Hellevoetsluis, houd er dan rekening mee dat dit alleen op de laatste zondag van de maanden (april t/m september). Ook dit is alleen mogelijk tijdens de openingsuren van 12:00 tot 16:00 uur.


Vuurtoren Westhoofd in Ouddorp
We steken de Haringvliet over richting Ouddorp en genieten onderweg van het Nederlandse landschap. Houd je ogen open wanneer je over de Haringvlietdam rijdt, een bijzonder stukje werk wat ervoor zorgt dat Nederland niet onder water staat en komt te staan.
Vanuit de verte zien we de vuurtoren van Ouddorp, Vuurtoren Westhoofd, boven de duinen uitsteken. We rijden verder via een weg langs het platteland en parkeren de auto op de parkeerplaats. Het duinpad leidt ons tot het strand waarna we duinen op klimmen voor een fantastisch zicht op de vuurtoren. De ligging van Vuurtoren Westhoofd creëert een typisch Nederlandse plaatje. Deze vierkante van bakstenen gebouwde vuurtoren dateert uit 1947 – 1950 en is 56 meter hoog. Wat ons betreft, de mooiste vuurtoren op de route.
Wist je dat in 1862 hier eerst een gietijzeren toren stond? Deze werd in 1911 vervangen door een toren gemaakt van gewapend beton. Op 5 mei 1945 werd deze door de Duitsers vernietigd.


Vuurtoren Westerlicht in Burgh-Haamstede
Na een zelf georganiseerde picknick in de duinen van Ouddorp is het tijd om Zuid-Holland te verlaten en de vuurtorens in Zeeland te gaan bewonderen. We rijden richting de voet van Vuurtoren Westerlicht.
Vuurtoren Westerlicht is één van de grootste vuurtorens van Nederland namelijk 58 meter boven zeeniveau. De toren is beschilderd met een rode en witte band die als een spiraal omhoog lopen. Deze kleuren zijn aangebracht als waarschuwing voor laagvliegende vliegtuigen. Qua stijl is dit de meest moderne vuurtoren op de route. Voor een mooi zicht op de vuurtoren kan je een wandeling maken over het strand en door de duinen. Het is namelijk niet mogelijk om deze vuurtoren te bezoeken.
Een leuk weetje: Vuurtoren Westerlicht stond gedrukt op het oude bankbiljet van 250 gulden.


Vuurtoren Noorderhoofd en ‘t Hoge Licht (Westkapelle)
Wanneer je in de buurt komt van Vuurtoren Noorderhoofd, onthoud dan dat je via het autostrand naar de vuurtoren kan rijden. Wij hadden er nog nooit van gehoord, maar hoe leuk is het om zo dicht langs de kust te rijden. Als je vertrekt vanuit Burgh-Haamstede kies dan de route via het leuke plaatsje Domburg. Wat een oer-Hollands dorpje!
Vuurtoren Noorderhoofd vormt samen met vuurtoren ‘t Hoge Licht een lichtenlijn voor de schippers, hiermee kunnen ze hun koers bepalen waardoor ze zonder problemen naar en door het Oostgat kunnen varen. Vuurtoren Noorderhoofd, de rood-witte, is de eerste gietijzeren toren in Nederland.
‘t Hoge Licht dateert uit 1432 en is van oorsprong een gewone toren. Pas in 1817 is de roodkleurige top op de toren geplaatst waarmee het een vuurtoren werd. De toren is 53 meter hoog en telt zes verdiepingen. Vanaf de top kan je genieten van een prachtig uitzicht over het schiereiland Walcheren. Houd er rekening mee dat de top niet altijd open is.


De vuurtorens van Kaapduinen
De laatste vuurtorens op de route naar Vlissingen zijn de vuurtorens van Kaapduinen. Wij parkeerden onze auto op de parkeerplaats bij Dishoek vanwaar je zo naar de opgang van de duinen het strand loopt. Door de duinen loopt een prachtige verharde weg richting de twee vuurtorens.
De vuurtorens van Kaapduinen bestaan uit Kaapduinen Hoog en Kaapduinen Laag. Net zoals de vuurtorens in Westkappele vormen ze samen een lichtlijn om de schepen veilig door de vaargeul te loodsen.


Ga op vakantie in Nederland
Naast het schone Zeeland heeft Nederland nog veel meer te bieden. Een lekker dagje naar het strand van Hoek van Holland, een bezoek aan de molens van Kinderdijk of het nationale park de Veluwe ontdekken. Laat je inspireren door onze blogs over Nederland.