Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Wil je de mooiste stranden van Curaçao bezoeken? Dan is er één bijzondere plek die je niet mag missen, en dat is natuurlijk Klein Curaçao. Het smalle onbewoonde eiland ligt op zo’n 10 kilometer voor de kust van Curaçao. Het is een dor en rotsachtig eiland waar je kunt wandelen over hagelwitte stranden en kunt zwemmen in ontzettend helder zeewater. Er zijn verschillende organisaties waarbij je een dagtrip naar Klein Curaçao kunt boeken. In dit artikel delen we de verschillen en de leukste tips om te doen op Klein Curaçao.

Klein Curacao: een parel in de Caribische Zee

Het slechts drie vierkante kilometer grote eiland is het kleine broertje van Curaçao. Net zo paradijselijk, alleen met bijna geen voorzieningen. Klein Curaçao is een tropisch eiland midden in de Caribische Zee, maar verwacht geen eiland vol palmbomen en kokosnoten. Het eiland is namelijk ongerept, rotsachtig en op sommige delen zelfs ruig. Op wat hutjes langs de kustlijn na is de enige bebouwing op het eiland de vervallen vuurtoren. Er zijn een aantal wandelpaden om de bekende bezienswaardigheden, de vuurtoren en de scheepswrakken, te bewonderen, maar daar houdt het ook wel bij op. Een dagtrip naar Klein Curaçao staat daarom vaak in het teken van relaxen op de hagelwitte stranden, zwemmen in de zee en al snorkelend (of duikend) op zoek naar schildpadden.

Klein Curacao vuurtoren
De vuurtoren op Klein Curaçao
Dagtrip Klein Curacao
Klein Curaçao - beachclub Mermaid Boattrips

Een dagtrip naar Klein Curaçao

De reden om een dagtrip naar Klein Curaçao te boeken is voornamelijk vanwege het relaxen op de spierwitte stranden en zwemmen met schildpadden, want verder is er maar weinig te zien en te beleven op het kleine broertje van Curaçao. Toch is en blijft een bezoek aan dit tropische eiland in de Caribische Zee één van de hoogtepunten van onze vakantie op Curaçao. We zijn er inmiddels al twee keer geweest, en een volgende keer gaan we gewoon weer. Niet alleen omdat de stranden van Klein Curaçao behoren tot de mooiste stranden van Curaçao, maar ook omdat je hier echt even afgesloten bent van de wereld. Op en top genieten dus.

Ontdek: Dit zijn de mooiste stranden van Curaçao
Wil jij op Curaçao op zoek naar de mooiste stranden? Dan zijn er een aantal parels die je niet mag missen. Boek een huurauto en ga op ontdekking met onze tips!

De boottocht van Curaçao naar Klein Curaçao

Zie je op tegen de boottocht naar Klein Curaçao? Dat kunnen wij best begrijpen. Het is namelijk zo dat je op de heenreis (vaak) tegen de windrichting invaart waardoor je last kunt krijgen van zeeziekte. Dit is niet altijd het geval. De hoogte van de golven is geheel afhankelijk van het weer, maar mocht je vaker last hebben van zeeziekte neem dan voor vertrek een reistablet in. Deze kun je vanuit Nederland meenemen of kopen bij de lokale apotheek op Curaçao (Botika Sorsaka). Zorg dat je ‘s ochtends niet te vet en niet te veel eet en focus je op de horizon wanneer je op de boot zit. Dit zijn enkele tips die zeeziekte kunnen voorkomen. De boottocht terug naar Curaçao is vaak een stuk rustiger vanwege wind in de rug. Houd tijdens de terugvaart je ogen open om dolfijnen te spotten die graag meebewegen met de golven van de boot.

Strand Klein Curaçao
Hagelwitte stranden Klein Curaçao
Kustlijn Klein Curaçao
Kustlijn Klein Curaçao

Leuke activiteiten om te doen op Klein Curaçao

Als je Klein Curaçao bezoekt dan zijn er aan aantal activiteiten die je (zelfstandig) kunt doen, dit zijn onze tips:

1. Ga snorkelen op Klein Curaçao

Het eerste wat je doet wanneer je aankomt op Klein Curaçao is natuurlijk het kraakheldere zeewater inspringen, maar vergeet dan vooral niet je snorkel. Deze kun je vaak lenen van de organisatie waarmee je op Klein Curaçao bent. In het water voor de kust van Klein Curaçao kun je namelijk veel vissen en zelfs schildpadden spotten. Het bijzondere is dat de vissen en schildpadden hier een stuk groter zijn dan in het water rondom Curaçao, dit komt doordat de omstandigheden onder water hier een stuk beter zijn. Klein Curaçao is trouwens een broedplaats voor verschillende soorten schildpadden, de kans is dus heel groot dat je deze prachtige dieren hier kunt spotten. Een belangrijke mededeling die we je willen meegeven is: jaag niet op de dieren en blijf op gepaste afstand. Raak de schildpadden ook zeker niet aan, de dieren kunnen namelijk heel ziek worden van de bacteriën die wij overbrengen. Ga altijd bewust met dieren om.

Snorkelen Klein Curacao
Schildpad Klein Curaçao
Snorkelen Klein Curacao
Snorkelen tussen de vissen

2. Bezoek de vervallen vuurtoren

Al van ver kun je vanaf de boot de vuurtoren van Klein Curaçao spotten. De vervallen vuurtoren is dan ook de eyecatcher van het eiland. Je vindt de iconische vuurtoren in het midden van het eiland en je zult direct zien dat hij in een zeer vervallen staat is. Maar wist je al dat de vuurtoren nog steeds actief is? Doordat het eiland plat is, is Klein Curaçao voor schippers niet goed te zien en dus zorgt de vuurtoren ervoor dat de boten om het eiland heen varen. In 1850 werd de vuurtoren voor het eerst geopend maar is na een storm volledig verwoest. Hierna werd de vuurtoren in 1877 herbouwd, en nogmaals in 1933. Het is dan ook niet zo gek dat de vuurtoren inmiddels weer in een zeer vervallen staat is. Er zijn plannen om de vuurtoren te restaureren, maar die verlopen niet zo snel. Vanaf het strand is het zo’n 10 minuten lopen naar de vuurtoren. Je kan door de verschillende ruimtes lopen maar kijk wel uit waar je loopt. Nieuwsgierig naar een panoramisch uitzicht over Klein Curaçao? Beklim dan de toren vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. 

Vervallen vuurtoren Klein Curaçao
De staat van verval
Vuurtoren Klein Curacao
De vuurtoren van Klein Curaçao
Vuurtoren Klein Curaçao
De top van de vuurtoren

3. Neem een kijkje bij de scheepswrakken

Zoals we al schreven is Klein Curaçao een plat eiland en is het door de jaren heen meerdere malen gebeurd dat het eiland over het hoofd werd gezien. Er zijn dan ook meerdere schepen gestrand op het eiland, maar er zijn er 2 nooit weggehaald. Deze kun je dus nog bekijken. Vanaf de vuurtoren is dit ongeveer 5 minuten lopen. De volledig verroeste olieanken Maria Bianca Guidesman is in de jaren 80 gestrand op Klein Curaçao. Het kleine wrak is een Frans zeilschip dat in 2017 op het eiland is gestrand. Hiervan is bekend dat de opvarende er goed vanaf zijn gekomen, maar zoals je ziet het schip zelf niet.

Klein Curacao scheepswrak
Olietanker Maria Bianca Guidesman
Scheepswrakken Klein Curacao
Scheepswrak Frans zeilschip

Met welke organisatie naar Klein Curaçao?

Er zijn meerdere organisaties die een dagtrip naar Klein Curaçao aanbieden, maar welke is de beste? Er zijn verschillende afwegingen die je kunt maken bij het boeken van een trip naar Klein Curaçao en daar helpen wij je graag bij. De bekendste aanbieders zijn: 

  • Mermaid Boat Trips (eigen beach club op Klein Curaçao)

  • Miss Ann Boat Trips (eigen beach club op Klein Curaçao)

  • Blue Finn Charters (geen eigen beach club op Klein Curaçao)

  • Irie Tours (geen eigen beach club op Klein Curaçao)

Wij zijn één keer met Mermaid Boat Trips en één keer met Miss Ann Boat Trips naar Klein Curaçao geweest, en beide organisaties kunnen wij je aanbevelen. Voor een compleet overzicht van aanbieders kun je een kijkje nemen op Curaçao Trips. Ideaal om meerdere boottochten naar Klein Curaçao met elkaar te vergelijken!

Persoonlijke review: Mermaid Boat Trips

De eerste keer dat wij Klein Curaçao bezochten gingen wij met Mermaid Boat Trips. Een goed georganiseerde organisatie met vriendelijk personeel. We vertrokken ‘s ochtends om 06:45 uur vanuit de haven bij het Spaanse Water. Ongeveer 15 minuten rijden vanaf Mambo Beach en nog geen 10 minuten vanaf Jan Thiel. Mocht je geen huurauto hebben dan bieden ze ook een ophaal en thuisbreng service. Deze is voor dichtbij gelegen resorts gratis maar voor verder gelegen resorts is het 12 USD per persoon. 

De boottocht naar Klein Curaçao duurt ongeveer anderhalf uur. Aan boord kun je water, koffie en thee pakken. Bij aankomst wordt in de beachclub het ontbijt voorbereid wat bij ons bestond uit broodjes kaas, broodjes worst (met en zonder boter) en krentenbollen. Gedurende de dag kan je gebruik maken van de open bar (water, koffie, thee, sinaasappelsap frisdrank). Blikjes bier en rum zijn tegen betaling. De lunch bestaat uit heerlijke salades, vers fruit en stukken vlees van de barbecue. Het gebruik van de ligbedden, de toilet bij de beachclub en de snorkelspullen zijn inbegrepen in de prijs. De tarieven liggen in 2023 rond de 120 EUR / 130 USD voor een dagtrip met Mermaid Boat Trips.

Reisorganisatie Klein Curacao
Beach club Mermaid Boat Trips
Mermaid Klein Curacao
Beach club Mermaid Boat Trips

Persoonlijke review: Miss Ann Boat Trips

Toen we voor de tweede keer naar Klein Curaçao gingen, boekten we onze tour via Miss Ann Boat Trips. Ook bij deze organisatie is de dagtrip goed georganiseerd en is er vriendelijk personeel aanwezig op de boot en bij de beach club. Op zaterdagmorgen vertrokken wij rond 09:30 uur van de haven nabij Sandals (Santa Barbara Beach). De boot is in vergelijking met Mermaid Boat Trips wat luxer en de overvaart duurt 1 uur. Beschik je niet over een huurauto? Dan kun je gebruik maken van de pick-up en drop-off service (prijs afhankelijk van de accommodatie waar je verblijft).

Miss Ann Boat Trips beschikt op Klein Curaçao over een fijne beach club waar je gebruik kunt maken van faciliteiten als ligbedden, parasols en snorkelspullen. Eten, snacks en drinken (geen alcohol) zijn inbegrepen in de prijs. Op zaterdag biedt Miss Ann een premium pakket aan waar alcoholische dranken wel zijn inbegrepen. De tarieven voor een dagtrip liggen tussen de 120 – 130 EUR per persoon.

Miss Ann Boat Trips
Beach club Miss Ann Boat Trips
Miss Ann Boat Trips
Beach Club Miss Ann Boat Trips

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.

Meer Curaçao? Laat je inspireren!