Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Het beklimmen van de Christoffelberg op Curaçao is afzien, maar je wordt uiteindelijk beloond met een prachtig panoramisch uitzicht over het eiland. Met een hoogte van 372 meter is dit de Christoffelberg het hoogste punt van het eiland, én behoort deze tot de top 3 hoogste bergen van het Nederlands Koninkrijk. Curaçao is veel meer dan witte zandstranden, azuurblauwe zeeën en gezellige strandfeestjes. Ook natuurliefhebbers en sportievelingen kunnen hun hart ophalen op het tropische Curaçao!

Het Nationale Park Christoffelpark

Het Christoffelpark is het grootste nationale park van Curaçao en is gelegen in het noordwesten van het eiland. De regio staat bekend om rotsachtige en ruige karakter, maar ook vanwege de indrukwekkende natuur die je er kunt vinden. De locals noemen dit deel van het eiland ook wel Bandabou. Je kunt er prachtige wandelingen maken, de natuur bewonderen en de Christoffelberg beklimmen.

Christoffelberg Curacao beklimmen
De top van de Christoffelberg
Christoffelpark Curacao
Het Christoffelpark

De Christoffelberg beklimmen

Laat ik je meenemen in hoe wij het beklimmen van de Christoffelberg hebben ervaren, want hopelijk kun je daaruit het beste afleiden hoe de klim voor jou zal zijn. 

Het begin van de klim naar boven is heel goed te doen. Je loopt over een vlak zandpad tussen dorre planten, bomen en cactussen naar de voet van de berg. Zodra je daar bent gaat het bergopwaarts. In eerste instantie wordt het pad wat steiler, daarna lijkt het erop alsof je continu trappen aan het beklimmen bent om in hoogtemeters te stijgen totdat het daadwerkelijk klimmen en klauteren wordt. Ondertussen verandert het pad van zand naar stenen. Let wel goed op want sommige stenen liggen los. En vergeet natuurlijk niet om af en toe even te rusten en om je heen te kijken. Onderweg zijn de uitzichten namelijk al schitterend. 

De laatste 10 meter die je moet stijgen om de top te bereiken zijn het zwaarst. Deze 10 meter ga je namelijk echt op handen en voeten naar boven. Je klimt van rots naar rots en gaat tussen smallere rotsen door. Je krijgt ook nog de keuze om rechtsom of linksom de top te bereiken. Rechtsom is makkelijker dan linksom!

Christoffel
Het pad naar de top van de Christoffelberg
Looppad Christoffelberg
Een cactus in het Christoffelpark

Op de top: het hoogste punt van Curaçao

Na een klim van 45 minuten bereikten wij zeiknat van het zweet en met rode wangetjes de top van de Christoffelberg. Het bereiken van de top geeft altijd zo’n voldaan gevoel. Gelukkig stond er een zuchtje wind dus namen we plaats op één van de rotspartijen om bij te komen. Ondertussen genoten we natuurlijk van de prachtige vergezichten over het eiland. We hadden helder weer dus we konden zelfs Venezuela zien liggen. We schoten een paar mooie plaatjes als bewijs dat we de top hadden gehaald. Het hoogste punt van 372 meter is waar de betonnen paal staat. En toen was het tijd voor de weg terug naar beneden. 

De weg naar beneden

Alhoewel de weg naar beneden vaak wordt gezien als ‘makkelijk’ vond ik dit toch wel een beetje tegenvallen. Klimmend naar boven betekent namelijk ook klimmend naar beneden. In ieder geval het eerste gedeelte is een uitdaging, daarna wordt het wel steeds makkelijker. Houd ook op de weg naar beneden rekening met losliggende stenen. Het zandpad kan ook verraderlijk zijn. Al met al ben je natuurlijk een stuk sneller beneden. In totaal waren wij 1,5 uur bezig met het beklimmen van de Christoffelberg, 45 minuten naar boven, 15 minuten op de top en 30 minuten naar beneden. Het was het afzien zeker waard!

Christoffelberg uitzicht
Panoramisch uitzicht vanaf de top
Christoffelberg Curacao top
Op de top van de Christoffelberg

Handige tips voor het beklimmen van de Christoffelberg

Op Curaçao is de temperatuur heel het jaar tussen de 25-30 graden waardoor het niet is toegestaan om na 10:00 uur de Christoffelberg te beklimmen. De hitte kan je namelijk te veel worden, zeker wanneer er geen zuchtje wind staat. Het is dan ook aan te raden om de klim te starten tussen 07:00 en 08:00 uur ‘s ochtends. Neem ook zeker voldoende water mee tijdens de klim, zo’n 1,5L per persoon. Het park is elke dag geopend van 06:00 tot 14:00 uur. 

Stel je navigatie in op Christoffelpark Visitor Center. Hier koop je een entreekaartje voor het park (25 gulden per persoon) en kan je gebruik maken van het toilet. Tegenover het Visitor Center rijd je de slagboom door naar de parkeerplaats voor de start van de klim naar boven. Het is zeker aan te raden goede sportschoenen en sportkleding aan te trekken. Het wordt namelijk klimmen, klauteren en zweten!

Combineer de Christoffelberg met het bezoeken van stranden

Na het beklimmen van de Christoffelberg ben je natuurlijk toe aan verkoeling. Of misschien ook wel aan een lekkere maaltijd na al die inspanning. Een goede tip is om door te rijden naar Playa Forti. Hier vind je een lokaal restaurant (open om 11:00 uur) en is dit dé plek voor cliff jumping. Dit is ook de ideale plek van waaruit je door kunt rijden naar een aantal van de mooiste stranden van Curaçao!

Cliff jumping Playa Forti
Cliff-jumping Playa Forti
Playa Forti Curacao
Een leguaan bij Playa Forti

Deel dit bericht:

Foto van Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.